PIECZONY KURCZAK W WARZYWNYM KUSKUSIE


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Jeśli chodzi o kurę to jestem zwolenniczką piersi - są chude i delikatne, jednocześnie pasując do wielu kulinarnych kompozycji. Jednak od czasu do czasu mam ochotę na udka. Jako, że nie przepadam za smażonymi postanowiłam przyrządzić wersję zdrowszą i przy okazji kolorową dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw.
Do tego dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby nie było suche. Całość podałam z kaszą kuskus wymieszaną z świeżymi warzywami i podprażonymi ziarnami słonecznika. Pycha!


SKŁADNIKI

900 g udek z kurczaka

pół szklanki kaszki kuskus (suchej)

pół żółtej papryki

ogórek szklarniowy świeży

pół cebuli czerwonej

¼ szklanki słonecznika (ziaren)

4 łyżki koperku

czosnek mielony

majeranek (suszony)

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
160
8%
Bialko
12,9g
8,6%
Weglow...
6,5g
3,3%
Tluszcze
8,9g
14,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni (ja piekłam w termoobiegu). 
  2. Duże naczynie do zapiekania wysmaruj odrobiną oliwy
  3. Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Natrzyj dość mocno solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i majerankiem
  4. Mięso włóż do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika na 20 minut. 
  5. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i wlej pół szklanki gorącej wody. Co jakiś czas polewaj mięso sosem - dzięki temu będzie soczyste. 
  6. Piecz mięso jeszcze przez około 40 minut. Jeżeli będzie się za bardzo przypiekać - zmniejsz temperaturę. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką czy na pewno jest miękkie; jeżeli nie - przedłuż czas pieczenia. 
  7. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika, następnie przesyp je od razu na talerzyk. 
  8. Na patelni z niewielką ilością oliwy zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż aż nieco zmięknie. 
  9. Do miseczki wsyp suchy kuskus
  10. Z naczynia do zapiekania wylej cały sos po czym zalej nim kaszkę kuskus. Przykryj i pozostaw aż napęcznieje. 
  11. Następnie przełóż kuskus na patelnię z warzywami i podsmażaj przez chwilę mieszając. 
  12. Patelnię zdejmij ognia. Dodaj pokrojony w kostkę ogórek, drobno pokrojony koperek i ziarna słonecznika
  13. Wyłóż na talerze kurczaka oraz warzywny kuskus. Możesz też tak jak ja włożyć całość do naczynia do zapiekania i tak podać. 


Pieczony kurczak w warzywnym kuskusie Przepis

Pieczony kurczak w warzywnym kuskusie Przepis

Pieczony kurczak w warzywnym kuskusie Przepis

DODAJ KOMENTARZ