PIECZONY UDZIEC JAGNIĘCY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Jeżeli szukacie ciekawego urozmaicenia niedzielnych obiadów a macie ochotę na dobry kawałek mięsa, polecam udziec jagnięcy (u mnie z kością). Mimo, że jagnięcina ma opinię mięsa dość trudnego w przygotowaniu, upieczenie go jak w tym przepisie, nie sprawi Wam trudności. Z dodatków polecam duszoną modrą kapustę i kopytka.


SKŁADNIKI

1 kg udźca jagnięcego (z kością)

25 g słoniny

0,30 szklanki wina czerwonego wytrawnego

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

rozmaryn suszony

tymianek suszony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
243
12,1%
Bialko
16g
10,6%
Weglow...
0,4g
0,2%
Tluszcze
18,7g
31,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni z funkcją termoobiegu. 
  2. Udziec jagnięcy umyj, odetnij z niego wierzchnią część tłuszczu. 
  3. Mięso natnij w kilku miejscach ostrym, długim nożem i w otworki powkładaj kawałki słoniny, która podczas pieczenia będzie się smakowicie wytapiać nie pozwalając mięsu wyschnąć. 
  4. Dno zamykanego naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą z oliwek
  5. Mięso przełóż do naczynia, dokładnie natrzyj świeżo zmieloną solą i pieprzem, rozmarynem i tymiankiem
  6. Ząbki czosnku zmiażdż (nie obieraj) i wrzuć do naczynia.
  7. Odkryte naczynie wstaw do piekarnika. Po kilku minutach kiedy naczynie nieco się rozgrzeje dolej czerwone wino
  8. Naczynie przykryj i piecz przez ok. godzinę aż mięso będzie miękkie. 
  9. Po upieczeniu odetnij kość i pokrój na kawałki. 


Pieczony udziec jagnięcy Przepis

Pieczony udziec jagnięcy Przepis

DODAJ KOMENTARZ