PIERŚ KACZKI W BALSAMICZNYM SOSIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Miłośnicy kaczek wiedzą, że na przygotowanie dania z całej kaczki potrzeba sporo czasu, uwagi i cierpliwości. A potem sporo dłubania przy jedzeniu :) Dla tych mniej wytrwałych ale równie wymagających poniżej łatwiejsza do przygotowania opcja alternatywna - pierś kaczki podpieczona a następnie duszona w słodkim balsamicznym sosie. Mięso jest lekko różowe, mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Danie efektowne i do tego niewspółmiernie łatwe do przygotowania. Naprawdę warto wypróbować!


SKŁADNIKI

pół kg piersi z kaczki (z skórą)

200 ml octu balsamicznego

2 łyżki miodu

30 g cukru

1 łyżka rozmarynu suszonego

2 ząbki czosnku świeżego

150 ml bulionu warzywnego

szczypta soli

2 łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
181
9%
Bialko
12,7g
8,5%
Weglow...
11,6g
5,8%
Tluszcze
8,8g
14,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z kaczki dokładnie umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Dopraw rozmarynem i obłóż cieniutkimi plasterkami czosnku
  2. Na patelni podgrzewaj ocet balsamiczny z miodem i cukrem. Smaż aż się skarmelizują.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni.
  4. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmażaj kaczkę przez około 4 minuty z każdej strony.
  5. Piersi przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika na 8 minut. Przed wyjęciem możesz nakłuć wykałaczką - mięso powinno być miękkie.
  6. Do patelni z sosem wlej bulion oraz tłuszcz z patelni, na której podsmażane było mięso. Całość wymieszaj.
  7. Kaczkę wyjmij z piekarnika, posól i włóż do sosu. Duś przez około 2 minuty. 
  8. Piersi ułóż na talerzach i polej sosem.
  9. Podawaj z pyzami polanymi pysznym sosem balsamicznym i ulubioną jarzynką, np. marchewką z groszkiem.


Pierś kaczki w balsamicznym sosie Przepis

Pierś kaczki w balsamicznym sosie Przepis

Pierś kaczki w balsamicznym sosie Przepis

DODAJ KOMENTARZ