PIERŚ KACZKI W SOSIE GRZYBOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.68)
Danie smaczne, mało kaloryczne i w sam raz na sezon grzybowy. Pieczona pierś kaczki podana w gęstym sosie z grzybów z małym dodatkiem śmietany. Minimum składników by wyeksponować smak i grzybów i mięsa.


SKŁADNIKI

Mięso

2 szt. piersi z kaczki (pojedyncze)

1 łyżka rozmarynu suszonego

sól

pieprz czarny mielony

Sos

1 szklanka suszonych grzybów leśnych (lub świeżych)

cebula

pół szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli mamy suszone grzyby to najlepiej zalać je minimum godzinę przed gotowaniem bulionem - muszą naciągnąć i stać się miękkie
  2. Pierś kaczki nacinamy nożem w kratkę po stronie gdzie jest skóra
  3. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej piersi naciętą skórą do dołu
  4. Drugą stronę piersi posypujemy solą i pieprzem
  5. Smażymy około 10 minut aż zacznie wytapiać się tłuszcz a skóra się przyrumieni
  6. Przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego kładąc je skórą do góry
  7. Przelewamy do środka tłuszcz z patelni
  8. Posypujemy mięso rozmarynem i przykrywamy naczynie (będziemy piec w zamkniętym)
  9. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 40 minut (w termoobiegu)
  10. Mięso trzeba sprawdzić wykałaczką po 30 minutach czy jest gotowe (są różnej wielkości piersi). Wykałaczka powinna gładko wchodzić i wychodzić z mięsa
  11. Na patelni rozpuszczamy masło
  12. Siekamy drobno cebulę w wrzucamy na masło
  13. Dodajemy grzyby i smażymy około 10 minut często mieszając
  14. Zalewamy bulionem i będziemy dusić około 15 - 20 minut
  15. Lekko studzimy grzyby i przekładamy do naczynia w którym możemy użyć blendera
  16. Dodajemy śmietanę i cukier i miksujemy na gładką masę
  17. Piersi przekładamy na talerze i polewamy sosem


Pierś kaczki w sosie grzybowym Przepis

Pierś kaczki w sosie grzybowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ