PIERŚ KACZKI Z ŻURAWINĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.86)
Warto rozpoznać i docenić walory drobiu na talerzu - nie tylko kurczaka, który najczęściej gości na polskich stołach. Mięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez problemu kupicie je w wielu popularnych sklepach, np. w Lidlu.
Ja jestem wielką fanką dań z kaczki, często wybieram te opcje w restauracjach porównując różne sposoby przyrządzenia. Poniżej przepis podpatrzony właśnie w jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie.
Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kaczki (ok. 470 g z skórą)

300 g ziemniaków

65 g suszonej żurawiny

250 ml wina czerwonego wytrawnego

cebula (nieduża)

pół pora

2 ząbki czosnku świeżego

marchewka

1 łyżeczka masła

10 g mąki pszennej

liść laurowy

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Nieobrane ziemniaki umyj dokładnie i wrzuć do garnka z wodą. Gotuj w mundurkach aż będą miękkie.
  2. Piersi z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Natnij skórę tworząc kratkę, dopraw solą i pieprzem.
  3. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę w piórka, marchewkę i por w kostkę.
  4. W garnku rozgrzej łyżeczkę masła.
  5. Dodaj suszoną żurawinę, wymieszaj z masłem i smaż przez 1 minutę.
  6. Dodaj pokrojone warzywa, wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
  7. Całość dopraw solą i pieprzem.
  8. Dodaj mąkę pszenną i smaż przez 1 minutę cały czas mieszając.
  9. Do warzyw wlej czerwone wino i zagotuj. Następnie dolej 100 ml wody, przykryj i duś na małym ogniu przez 30 minut.
  10. Gdy ziemniaki będą już miękkie wyjmij je z garnka i ostudź. 
  11. Dobrze rozgrzej dużą patelnię. Jeżeli masz mięso z skórą patelnia może być sucha bo z skóry wytopi się wystarczająca ilość tłuszczu. 
  12. Na patelni ułóż piersi z kaczki skórką do dołu. Usmaż na złoto. 
  13. Gdy z mięsa wytopi się tłuszcz odlej jego 3 łyżki do sosu i wymieszaj.
  14. Następnie obróć mięso na drugą stronę i smaż jeszcze przez 8-10 minut w zależności od tego jak duże masz kawałki mięsa. 
  15. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki.
  16. Mięso zdejmij z patelni i zawiń w folię aluminiową żeby nie ostygło.
  17. Na patelni po mięsie ułóż talarki z ziemniaków, dopraw solą i smaż na złoto, następnie obróć i smaż z drugiej strony.
  18. Kaczkę wyłóż na talarze, obok ułóż ziemniaki i całość polej żurawinowym sosem. Smacznego :)


Pierś kaczki z żurawiną Przepis

Pierś kaczki z żurawiną Przepis

DODAJ KOMENTARZ