PIERŚ Z INDYKA GOTOWANA NA PARZE Z SEREM KOZIM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.67)
Nikogo nie trzeba przekonywać, że produkty gotowane na parze nie tylko zachowują więcej wartości odżywczych ale również smakują jakby... pełniej.
Do gotowania na parze nadają się nie tylko warzywa ale również mięso. Polecam pierś z indyka gotowaną na parze z kozim serem podawaną z brukselką.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z indyka

120 g sera koziego (roladka)

300 g brukselki

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka suszonej bazylii

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi z indyka umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią
  2. W dużym garnku zagotować niewielką ilość wody. Włożyć naczynie do gotowania na parze i ułożyć na nim mięso pocięte na kawałki  (można też oczywiście użyć parowaru).
  3. Gotować ok. pół godziny. Pod koniec ułożyć na kawałkach mięsa plasterki sera koziego.
  4. W międzyczasie przygotować lekko osolony wrzątek i wrzucić do niego brukselkę. Gotować ok. 10 minut (krócej w przypadku mrożonej).
  5. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i przyrumienić.
  6. Wyłożyć na talerze kawałki mięsa oraz brukselkę polaną tartą bułką.


Pierś z indyka gotowana na parze z serem kozim Przepis

Pierś z indyka gotowana na parze z serem kozim Przepis

DODAJ KOMENTARZ