PIERŚ KURCZAKA W MIGDAŁACH Z CEBULĄ W SOSIE Z GRANATÓW


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
To danie to szybki kotlet z piersi kurczaka w delikatnej panierce z migdałów. Jako dodatek będzie duszona cebula z dodatkiem melasy z granatów. Melasa daje słodycz i charakterystyczny smak granatów.
Jeśli pierś usmażymy na minimalnej ilości tłuszczu to panierka będzie chrupiąca i dobrze będzie się komponować z duszoną cebulą.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

pół szklanki mąki pszennej

jajko

pół szklanki migdałów

oliwa z oliwek (do smażenia)

1 łyżka masła

cebula

3 łyżki syropu (melasy) z granatów

PRZYGOTOWANIE

  1. Obkrój piersi z tłuszczu i lekko je rozbij tłuczkiem
  2. Na płaski talerz wysyp mąkę
  3. Na drugi talerz wbij i roztrzep jajko
  4. Na trzeci talerz wysyp zmielone migdały
  5. Obtaczaj dokładnie piersi najpierw w mące potem w jajku a następnie w migdałach
  6. Na patelni rozgrzej oliwę
  7. Wyłóż piersi i smaż po około 7 minut z każdej strony na średnim ogniu
  8. Na drugiej patelni rozpuść masło
  9. Potnij cebulę w plasterki i wrzuć na patelnię
  10. Smaż około 3 minut aż zrobi się szklista
  11. Dodaj sól i syrop z granatów
  12. Dokładnie wymieszaj i przykryj
  13. Duś około 10 minut
  14. Gotowe, wystarczy dobrać jeszcze odpowiedni dodatek jak ziemniaki czy ryż ;)


Pierś kurczaka w migdałach z cebulą w sosie z granatów Przepis

Pierś kurczaka w migdałach z cebulą w sosie z granatów Przepis

DODAJ KOMENTARZ