PIERNICZKI SZYBKIE Pierniczki szybkie KATEGORIE Słodkości Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Przepisy na pierniki bardzo różnią się między sobą - niektóre wymagają aby ciasto leżało kilka godzin, inne kilka dni. Ja prawdę mówiąc lubię takie przepisy gdzie to ciasto pracuje i gdzie czas robi swoje w niespiesznym tempie. Jednak czasami tego czasu brakuje i tu z pomocą przychodzi przepis na szybkie pierniczki. Wystarczy zagnieść, rozwałkować, wyciąć kształty i do pieca! SKŁADNIKI 60 g masła125 ml miodu75 g cukru trzcinowegopół opakowania przyprawy do piernika300 g mąki orkiszowej (albo krupczatki)1 łyżeczka sody oczyszczonej1 jajko PRZYGOTOWANIE Masło wyjmij z lodówki żeby się chwilę ogrzało. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją góra-dół Do rondelka włóż miód, cukier oraz przyprawę do piernika. Podgrzewaj aż składniki się rozpuszczą i odstaw na bok. Do dużej miski wsyp mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, jajko, masłoi roztopiony miód. Ciasto zagniataj aż uzyskasz jednolitą strukturę. Ciasto podziel na części i rozwałkuj każdą. Foremkami wykrój kształty i ułóż pierniczki na blaszce do pieczenia. Wstawiaj do piekarnika po jednej blaszce na raz (chyba że korzystasz z termoobiegu - wówczas możesz włożyć 2 blaszki razem). Piecz przez 5-8 aż pierniki się przyrumienią ale jednocześnie nie pozwól im przypiec się zbyt mocno. Po wyjęciu pozostaw na blaszce lub kratce na całą noc. Przechowuj w zamkniętej puszce.