PIERNICZKI SZYBKIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Przepisy na pierniki bardzo różnią się między sobą - niektóre wymagają aby ciasto leżało kilka godzin, inne kilka dni. Ja prawdę mówiąc lubię takie przepisy gdzie to ciasto pracuje i gdzie czas robi swoje w niespiesznym tempie. Jednak czasami tego czasu brakuje i tu z pomocą przychodzi przepis na szybkie pierniczki. Wystarczy zagnieść, rozwałkować, wyciąć kształty i do pieca!


SKŁADNIKI

60 g masła

125 ml miodu

75 g cukru trzcinowego

pół opakowania przyprawy do piernika

300 g mąki orkiszowej (albo krupczatki)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

jajko

PRZYGOTOWANIE

  1. Masło wyjmij z lodówki żeby się chwilę ogrzało. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją góra-dół
  3. Do rondelka włóż miód, cukier oraz przyprawę do piernika. Podgrzewaj aż składniki się rozpuszczą i odstaw na bok.
  4. Do dużej miski wsyp mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, jajko, masłoi roztopiony miód. Ciasto zagniataj aż uzyskasz jednolitą strukturę.
  5. Ciasto podziel na części i rozwałkuj każdą. Foremkami wykrój kształty i ułóż pierniczki na blaszce do pieczenia.
  6. Wstawiaj do piekarnika po jednej blaszce na raz (chyba że korzystasz z termoobiegu - wówczas możesz włożyć 2 blaszki razem). Piecz przez 5-8 aż pierniki się przyrumienią ale jednocześnie nie pozwól im przypiec się zbyt mocno. 
  7. Po wyjęciu pozostaw na blaszce lub kratce na całą noc. Przechowuj w zamkniętej puszce.


Pierniczki szybkie Przepis

Pierniczki szybkie Przepis