PIERNIKI CIOCI KAMILI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pieczenie świątecznych pierników od dawna jest dla mnie obowiązkową grudniową aktywnością. I nie chodzi tylko o efekt - w końcu pierniki mogłabym kupić w każdej piekarni, prawda? Chodzi o sam proces przygotowywania, który przy dźwiękach bożonarodzeniowych hitów niezawodnie wprawia mnie w świąteczny nastrój. Jeżeli w proces zaangażujesz dzieci to masz gwarantowane dwa razy tyle radości a dekorowanie możesz śmiało delegować - nawet 3-latkom :)
Tym przepisem podzieliła się ze mną ciocia Kamila a przepis jest w rodzinie od pokoleń. W ten sposób piekło się kiedyś - nie na szybko i na już, tylko powoli, delektując się każdym krokiem a następnie oczekując aż z nadejściem Świąt będzie można wreszcie otworzyć puszkę.
Uwaga: czas przygotowywania nie uwzględnia leżakowania ciasta przez 4-5 dni!


SKŁADNIKI

50 g masła

1 łyżka smalcu

125 g miodu

175 g cukru trzcinowego

¼ szklanki wody

2 szt. jajek

1 opakowanie przyprawy do piernika

pół łyżeczki cynamonu

1 łyżka śmietany 12%

1 łyżeczka kawy (zmielonej)

1 łyżka kakao ciemnego

500 g mąki orkiszowej (albo krupczatki)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE

  1. Masło rozpuść w garnuszku razem ze smalcem i miodem
  2. W drugim garnuszku przygotuj karmel: 50 c cukru zalej 1/4 szklanki wody i podgrzewaj na małym ogniu często mieszając aż płyn zgęstnieje. Tak przygotowany karmel wlej do garnuszka z roztopionym masłem.
  3. Jajka ubij z pozostałym cukrem. Następnie wlej rozpuszczone wcześniej z dodatkami masło.
  4. Dodaj przyprawę do pierników, cynamon, śmietanę, zmieloną kawę oraz kakao. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość wyrób na jednolite ciasto.
  5. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. 
  6. W dzień pieczenia zacznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. 
  7. Ciasto podziel na części, wałkuj i wykrawaj foremkami ulubione kształty. 
  8. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (każdą blachę oddzielnie - chyba że korzystasz z termoobiegu wówczas możesz włożyć dwie blachy jednocześnie) i piecz przez ok. 5-8 minut - aż będą zarumienione ale nie mocno przypieczone. Obserwuj bo każdy piekarnik grzeje po swojemu :)
  9. Po upieczeniu zostaw pierniki do ostygnięcia. Ja zostawiam je na całą noc a dopiero kolejnego dnia przekładam do puszki i zamykam. Tak przygotowane pierniki możesz zjeść od razu albo przechowywać w zamkniętej puszce przez kilka tygodni. 


Pierniki cioci Kamili Przepis

Pierniki cioci Kamili Przepis

Pierniki cioci Kamili Przepis