PIEROŻKI WONTON Z WIEPRZOWINĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Odrobina kuchni azjatyckiej w nieco innej niż tradycyjna odsłonie.
Pierożki wonton nadziewane szynką wieprzową z orientalnymi przyprawami jak imbir czy kolendra.


SKŁADNIKI

250 g mięsa mielonego wieprzowego (szynki)

1 łyżka świeżego imbiru

pół cebuli (dymki)

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka octu ryżowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

20 szt. ciasta wonton (około 120g)

olej roślinny (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
165
8,3%
Bialko
13,5g
9%
Weglow...
16,9g
8,5%
Tluszcze
4,3g
7,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekaj drobno cebulę
  2. Imbir zetrzyj na małych oczkach tarki
  3. Do miski włóż mięso dodaj cebulę, imbir, paprykę chilli
  4. Wlej sos sojowy i ocet
  5. Dodaj cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj
  6. Na każdy płatek ciasta wonton wyłóż łyżeczkę mięsa i uformuj sakiewkę - weź wszystkie rogi ciasta do góry i mocno sklej skręcając je w jedną stronę
  7. W garnku mocno rozgrzej olej roślinny (np rzepakowy)
  8. Wlej go tyle, żeby przykrywał prawie cały pierożek
  9. Pierożki wrzucaj do oleju na około 2 minuty i wyciągaj jak tylko zrobią się złote
  10. Pierożki wonton można jeść z różnymi dodatkami, ale świetnie smakują też same


Pierożki wonton z wieprzowiną Przepis

Pierożki wonton z wieprzowiną Przepis

DODAJ KOMENTARZ