PIGWA W WINIE Z LODAMI WANILIOWYMI Pigwa w winie z lodami waniliowymi KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)2 Michał@MilionSmaków To danie to odpowiedź na pytanie, które ostatnio pojawiło się kiedy razem ze znajomymi jedliśmy obiad: co smacznego można zrobić z pigwy? Wcześniej robiłem dżem, ale najwyraźniej nie była to wystarczająca odpowiedź. W takim razie można też zrobić taki deser. Pigwa jest pieczona z winem - podobnie jak robi się z gruszkami - a następnie podana z doskonałymi lodami waniliowymi. Polecam ;) SKŁADNIKI 2 szt. pigwypół szklanki wody1 szklanka wina czerwonego wytrawnego8 szczypt cynamonu1 anyż8 łyżek cukru trzcinowego8 łyżek lodów waniliowych PRZYGOTOWANIE Pigwę pokrój na ósemki i wytnij z niej gniazda nasienne (dokładnie bo nawet po upieczeniu są twarde) Dno naczynia żaroodpornego posyp cukrem trzcinowym Wlej pół szklanki wody i szklankę wina Ułóż pigwę w naczyniu skórką do dołu Każdą polej winem z dna naczynia i posyp delikatnie cynamonem i cukrem Rozgnieć gwiazdkę anyżu i dodaj do naczynia Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 40 minut w termoobiegu Odetnij zbyt mocno przypalone kawałki pigwy (jeśli takie są) i przełóż ją na talerzyki Połóż obok kulkę lodów waniliowych Całość polej łyżką sosu, który został na dnie naczynia żaroodpornego