PIJANE RYDZE W MIODZIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.2)
Staropolski przepis na rydze. Wyjątkowe połączenie smaków słodkich i słonych z delikatną pikantnością wódki, które jednak nie tłumią wcale unikalnego smaku rydza.
Zdecydowanie polecam!


SKŁADNIKI

10 szt. rydzy

2 łyżki miodu

50 ml wódki

10 szt. jagód jałowca

2 łyżki masła

2 szczypty soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
153
7,6%
Bialko
1,9g
1,3%
Weglow...
16,2g
8,1%
Tluszcze
5,7g
9,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rydze myjemy i osuszamy
  2. Na patelni rozpuszczamy masło
  3. Rozgniatamy jagody jałowca (np tępą częścią noża), ale tak, żeby się nie rozpadły
  4. Dodajemy je do masła
  5. Wkładamy rydze na patelnię i posypujemy je solą
  6. Smażymy kilka minut (około 5) z jednej strony aż się przyrumienią i przewracamy
  7. Po kilku minutach wlewamy na patelnię wódkę i po chwili miód
  8. Mieszamy żeby nic się nie przypaliło i przewracamy grzyby, żeby pokryły się emulsją z wódki i miodu
  9. Podajemy bez dodatków - jagody jałowca też warto zjeść ;)


Pijane rydze w miodzie Przepis

Pijane rydze w miodzie Przepis

Pijane rydze w miodzie Przepis

DODAJ KOMENTARZ