PLACKI WIELOWARZYWNE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Uwielbiam placki warzywne i dlatego często pojawiają się na moim stole. Robiłem je chyba już ze wszystkich popularnych warzyw i paru mniej popularnych.
Dzisiejszy przepis to prawdziwa mieszanka: ziemniak, cukinia, marchewka i por - świetne połączenie.


SKŁADNIKI

2 szt. ziemniaków

marchewka

pół cukinii

pół pora

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki soli

¼ łyżeczki czosnku mielonego

2 szt. jajek

2 łyżki mąki orkiszowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

olej rzepakowy (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
84
4,2%
Bialko
4g
2,6%
Weglow...
12,5g
6,3%
Tluszcze
1,9g
3,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz warzywa a następnie zetrzyj wszystkie za wyjątkiem pora na tarce na miazgę (oczywiście można użyć robota lub szatkownicy).
  2. Pora dobrze posiekaj.
  3. Wymieszaj wszystkie warzywa razem.
  4. Dodaj sól, pieprz, czosnek, jajka i mąki.
  5. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.
  6. Rozgrzej patelnię i wlej olej rzepakowy (pamiętaj, żeby go dolewać, tak, żeby cały czas była warstwa milimetra do dwóch na patelni - wtedy placki są chrupiące).
  7. Jak już się olej dobrze rozgrzeje wykładaj na patelnię po kopiatej łyżce (rozpłaszczając po nałożeniu).
  8. Smaż tak po 2 - 3 minuty z każdej strony w dość dużej temperaturze.
  9. Podawaj tak jak lubisz jeść placki ziemniaczane.


Placki wielowarzywne Przepis

Placki wielowarzywne Przepis

DODAJ KOMENTARZ