PLACKI ZIEMNIACZANE Z MOZZARELLĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
To zaczęło się jako lekko szalony pomysł. Co jeśli do placków ziemniaczanych dodamy mozzarellę (sporo) jeszcze przed smażeniem.
Okazuje się, że coś niezbyt dobrego. Ale jeśli wcześniej ziemniaki ugotujemy, lekko przestudzimy i wtedy zmieszamy z serem (i innymi dodatkami) to już zupełnie inna historia.
Warto spróbować!


SKŁADNIKI

500 g ziemniaków

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

ser mozzarella

2 szt. cebuli dymki (ze szczypiorkiem)

5 łyżek bułki tartej (do obtaczania)

olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw ugotuj ziemniaki i ostudź je do takiej temperatury, żeby nie stopiły mozzarelli ;). Żeby było szybciej można je pokroić w drobną kostkę - później i tak będą gniecione.
  2. Dokładnie je rozgnieć i dodaj do nich drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Na koniec wsyp startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę i delikatnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy (mocno).
  6. Nabieraj ciasto na placki łyżką (taka pełna łyżka z dużym czubkiem) i obtaczaj w bułce tartej przy okazji formując płaskie, okrągłe placki.
  7. Kładź je na rozgrzaną patelnię i smaż po około 2 - 3 minuty z obu stron.
  8. Podawaj jeszcze ciepłe, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.


Placki ziemniaczane z mozzarellą Przepis

Placki ziemniaczane z mozzarellą Przepis

DODAJ KOMENTARZ