PODGRZYBKI W OCCIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Klasyka polskiej kuchni. Grzybki marynowane w occie pojawiały się na polskich stołach obowiązkowo na wszystkich świętach, imieninach i innych uroczystościach. Idealne do zimnej wódeczki i do przegryzania między innymi klasykami polskich imienin.


SKŁADNIKI

3 szklanki wody

pół szklanki octu spirytusowego

cebula

3 szt. ziela angielskiego

liść laurowy

1 łyżka cukru (czubata)

pół łyżeczki soli

3 szklanki podgrzybków

PRZYGOTOWANIE

  1. Grzyby umyj i obgotuj 10 minut w osolonej wodzie
  2. W drugim garnku wymieszaj pozostałe składniki (cebulę pokrój w piórka)
  3. Doprowadź do wrzenia
  4. Wrzuć do mieszanki odcedzone grzyby
  5. Gotuj około 10 minut
  6. Wlej gorące do słoików
  7. Zakręć słoiki
  8. Postaw je na nakrętce przykryte ręcznikiem aż ostygną


Podgrzybki w occie Przepis

Podgrzybki w occie Przepis

Podgrzybki w occie Przepis

DODAJ KOMENTARZ