PODSTAWOWY PIEKIELNY SOS POMIDOROWY Z NAGA BHUT JOLOKIA (GHOST PEPPER)
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.96)
Ostre sosy można przyrządzać na różne sposoby: na słodko, kwaśno, czy po prostu ostro (np puree z papryczek z oliwą). Ja jako podstawy do większości sosów używam pomidorów. Sos ma wtedy sporo możliwości do rozbudowy o dodatkowe składniki.
W tym przepisie mamy właśnie taką bazę na bardzo ostry sos, wręcz piekielnie ostry, bo użyta tutaj papryczka jolokia (bardziej u nas znana jako Ghost pepper) osiąga 1 mln SHU a dodane dla owocowego posmaku papryczki Habanero mają w skali Scoville'a 300 tysięcy punktów.
Po takim składzie nie można się spodziewać niczego innego niż sosu, który pali długo i mocno i doskonale potrafi doprawić każde danie - nawet po dodanie zaledwie połowy łyżeczki na garnek ;)


SKŁADNIKI

papryka naga bhut jolokia (ghost pepper)

3 szt. papryki habanero

3 szt. pomidorów

¼ szklanki octu jabłkowego

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekaj drobno wszystkie papryczki (lepiej to zrobić w rękawiczkach)
  2. Sparz pomidory i obierz je ze skórki
  3. Pokrój je w drobną kostkę w wrzuć do małego garnka
  4. Dodaj papryczki, wlej ocet i dodaj sól i cukier
  5. Gotuj bez przykrywki na średnim ogniu około 10 minut aż pomidory zaczną się rozpadać
  6. Przelej wszystko do blendera i zmiksuj (lub zmiksuj blenderem ręcznym bezpośrednio w garnku)
  7. Wlej z powrotem do garnka i gotuj tak długo aż sos przyjmie odpowiednią dla ciebie gęstość (dla mnie powinien być gęsty, ale nadal płynny na tyle, że po przechyleniu łyżeczki swobodnie z niej spływa)
  8. Gotowy sos można przechowywać w lodówce przez ponad tydzień lub przelać do słoików - wtedy wytrzyma nawet kilka miesięcy bez otwierania


Podstawowy piekielny sos pomidorowy z naga bhut jolokia (ghost pepper) Przepis

DODAJ KOMENTARZ