POLĘDWICZKA Z WOKA Z MAKARONEM CHOW MEIN, WARZYWAMI I SOSEM OSTRYGOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Jeśli, tak jak ja, jesteście fanami dań z woka to nie musze wam mówić, że dania z niego charakteryzują się soczystym, miękkim mięsem i lekko kruchymi warzywami.
Wystarczy dobrać odpowiedni sos i mamy pyszne danie w niecałe pół godziny.
Polędwiczka wieprzowa pasuje idealnie, zwłaszcza jeśli dodamy makaron i świeże warzywa ;)


SKŁADNIKI

0,60 kg polędwicy wieprzowej

3 szt. marchewek

papryka Bell żółta

pół papryki szpiczastej Ramiro

cebula

4 szt. pieczarek

4 szt. jajek

2 szklanki makaronu Chow Mein

2 łyżki oleju arachidowego

pół szklanki wody

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka ostrego sosu barbecue

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od przygotowania składników
  2. Polędwiczkę pokrój w paski około 3 cm na 1 cm, marchewkę w plasterki, paprykę w kostkę a cebulę w plasterki.
  3. Pieczarki obierz i przetnij każdą na 4 części
  4. Jajka wbij do miseczki
  5. Makaron włóż do garnka
  6. Rozgrzej wok na najwyższym ustawieniu palnika (lub największym gazie jaki nie wychodzi spod woka)
  7. Wlej 2 łyżki oleju arachidowego i rozprowadź go po ściankach przechylając naczynie
  8. Jak olej zacznie dymić wlej jajka
  9. Po kilku sekundach zacznij mieszać i mieszaj aż jajka się zetną
  10. Wrzuć marchewkę i smaż często mieszając 3 minuty
  11. Dodaj polędwiczkę i smaż 4 minuty (cały czas mieszając)
  12. Zalej makaron gorącą wodą tak, żeby go całego zakryć
  13. Wrzuć cebulę i paprykę i smaż około 4 minut
  14. Odcedź makaron i dodaj do woka
  15. Po 2 minutach wlej pół szklanki wody, sos sojowy, sos ostrygowy i ostry sos BBQ
  16. Dopraw papryką chilli
  17. Dokładnie mieszaj aż sosy się połączą


Polędwiczka z woka z makaronem chow mein, warzywami i sosem ostrygowym Przepis

Polędwiczka z woka z makaronem chow mein, warzywami i sosem ostrygowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ