POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W WINIE I BULIONIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Policzki to bardzo delikatne mięso, które po odpowiednim przygotowaniu jest kruche i soczyste i przesiąknięte aromatami użytych przypraw.
To danie zrobione jest w szybkowarze dzięki czemu wino, bulion i przyprawy wgryzają się głęboko w mięso. No i oczywiście w ten sposób spędzamy na przygotowaniu potrawy znacznie mniej czasu.


SKŁADNIKI

8 szt. policzków wieprzowych (około 700g)

pół szklanki wina czerwonego wytrawnego

pół szklanki bulionu warzywnego

1½ szt. cebuli

4 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka masła klarowanego

2 łyżki oliwy z oliwek

marchewka

8 szt. jagód jałowca

8 szt. ziela angielskiego

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki

PRZYGOTOWANIE

  1. Przekrój cebulę na pół a następnie pokrój ją na plasterki
  2. Rozgrzej masło klarowane na patelni i wrzuć cebulę
  3. Smaż około 5 minut aż lekko zbrązowieje i dodaj posiekany ząbek czosnku
  4. Smaż jeszcze około minuty
  5. Przełóż do  szybkowaru
  6. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i pozostałe posiekane ząbki czosnku
  7. Wlej wino i bulion
  8. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj
  9. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej policzki wieprzowe (po 1 minutę z każdej strony)
  10. Przełóż je do szybkowaru
  11. Wsyp jałowiec, ziele angielskie i paprykę wędzoną
  12. Gotuj około 35 minut


Policzki wieprzowe duszone w winie i bulionie Przepis

Policzki wieprzowe duszone w winie i bulionie Przepis

DODAJ KOMENTARZ