POLICZKI WOŁOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 240 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 3.55)
Zdobyć wołowe policzki nie jest łatwo ale kiedy już się uda można z nich przygotować naprawdę zachwycające dania. Tak więc jeżeli poszukujecie czegoś naprawdę ekstra na wyjątkową okazję ruszajcie na poszukiwanie policzków. Podpowiem, że mi udało się je dostać w Inter Marche.
Jedną z klasycznych propozycji przyrządzenia tego delikatnego i bardzo smacznego mięsa jest duszenie w czerwonym winie. Mięso dusi się długo bo ponad 3 godziny ale dzięki temu dosłownie rozpływa się w ustach. Może dlatego jest modnym aktualnie hitem w wielu restauracjach?
Na talerzu doskonale komponuje się z kaszą jęczmienną lub gryczaną i buraczkami.


SKŁADNIKI

pół kg policzków wołowych

2 szklanki wina czerwonego wytrawnego

1 szklanka bulionu warzywnego

cebula

3 ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki rozmarynu suszonego

1 łyżka oleju rzepakowego

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
120
6%
Bialko
9,6g
6,4%
Weglow...
1,9g
0,9%
Tluszcze
5,4g
9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Policzki wołowe umyj, osusz i przetnij mięso na dwie części.
  2. Na patelni mocno rozgrzej olej. Obsmażaj mięso z każdej strony po 1-2 minuty. 
  3. Dodaj posiekaną cebulę, pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki czosnku i rozmaryn. Smaż jeszcze przez chwilę. 
  4. Policzki wraz z całą zawartością patelni przełóż do garnka - jego szerokość powinna mniej więcej odpowiadać wielkości mięsa (jeżeli użyjesz większego wówczas musisz dać więcej wina i bulionu do duszenia). 
  5. Mięso oprósz solą i pieprzem, wlej szklankę czerwonego wina, zmniejsz ogień i duś łącznie przez ok. 3,5 godziny, przy czym:- Po ok. 1,5h dodaj szklankę bulionu, - 0,5h później dodaj pół szklanki wina, - 0,5h później dodaj kolejne pół szklanki wina
  6. Cały czas obserwuj mięso i jeżeli płyn się zredukuje - podlewaj je szybciej. 
  7. Mięso pokrój w plastry i podawaj z kaszą i buraczkami. 


Policzki wołowe duszone w czerwonym winie Przepis

Policzki wołowe duszone w czerwonym winie Przepis

Policzki wołowe duszone w czerwonym winie Przepis

DODAJ KOMENTARZ