PROSTE JOGURTOWE LODY OWOCOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 4.4)
Zrobienie domowych lodów to żadne wyzwanie. Zyskujemy mniejszą (lub nawet zerową) ilość zbędnego cukru czy tłustej śmietany. Mój przepis jest bardzo minimalistyczny - lody przygotowałam na bazie sezonowych owoców (maliny, borówki, jagody...) i naturalnego jogurtu i odrobiny świeżej mięty. Ten przepis możecie wykorzystywać jako bazę do rozbudowy o własne pomysły. Prawda jest taka, że do przygotowania lodów nadają się dowolne owoce, orzechy, alkohole czy nawet słodycze - w naszych ulubionych zestawach.
Pamiętajcie, że tak przygotowane lody po zamrożeniu są bardzo twarde, dodatkowym czynnikiem jest ustawiona w zamrażarce temperatura - dlatego wyjmijcie je z wyprzedzeniem.


SKŁADNIKI

350 g malin

350 g borówek amerykańskich (możesz wykorzystać też inne owoce)

500 g jogurtu greckiego

6 łyżek ksylitolu

1½ łyżki soku z cytryny (z połowy cytryny)

mięta świeża

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
63
3,1%
Bialko
2,6g
1,7%
Weglow...
14,6g
7,3%
Tluszcze
0,8g
1,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zmiksuj dokładnie na gładką masę owoce, jogurt grecki, ksylitol, sok z cytryny i listki świeżej mięty
  2. Masę przelej do plastikowego lub metalowego pojemniczka. 
  3. Wstaw do zamrażarki i mieszaj co pół godziny aż stwardnieją. 


Proste jogurtowe lody owocowe Przepis

Proste jogurtowe lody owocowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ