PRZYPRAWA DO SHOARMY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.97)
O smaku tego egzotycznego dania decyduje przede wszystkim unikatowa mieszanka aż 11 różnych przypraw.
Można kupić gotową przyprawę, ale zdecydowanie polecam zrobić ją samemu - smak bliższy oryginałowi niż w kupnych mieszankach i macie pewność, że nie ma dodatków wzmacniających smak i zapach.


SKŁADNIKI

2 łyżki nasion kolendry

2 łyżki kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej

pół łyżeczki kardamonu

2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka czosnku mielonego

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki imbiru mielonego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
306
15,3%
Bialko
12,1g
8,1%
Weglow...
44,9g
22,5%
Tluszcze
15,1g
25,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli kolendrę lub kumin macie w ziarnach to pierwszym krokiem będzie zmielenie ich lub roztłuczenie w moździerzu na pył
  2. Następnie umieśćcie wszystkie przyprawy i miseczce
  3. Mieszajcie aż przyprawa przyjmie jednolity kolor (nie będzie widać wyraźnych skupisk poszczególnych składników)
  4. Przyprawa świetnie pasuje do każdego mięsa: baraniny, wieprzowiny, kurczaka, wołowiny, itd


Przyprawa do shoarmy Przepis

Przyprawa do shoarmy Przepis

DODAJ KOMENTARZ