PUREE MAŚLANE Z NUTĄ CZOSNKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.14)
Bardzo maślane puree ziemniaczane z wyraźną nutą czosnku, które doskonale pasuje jako dodatek do wielu różnych dań. Oczywiście do takich dań, które same w sobie są na tyle wyraźne, że tego typu dodatek nie przyćmi ich smaku.


SKŁADNIKI

4 szt. ziemniaków

1 ząbek czosnku świeżego

pół opakowania masła

pół łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
204
10,2%
Bialko
1,4g
0,9%
Weglow...
10,5g
5,3%
Tluszcze
17,7g
29,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotuj wodę w garnku z odrobiną soli
  2. Ziemniaki obierz, dobrze umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do gotującej się wody
  3. Gotuj aż będą miękkie - około 20 minut
  4. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i zostaw w garnku
  5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę
  6. Dodaj do ziemniaków
  7. Przypraw solą i wrzuć masło
  8. Wszystko rozgnieć widelcem (a najlepiej zmiksuj blenderem na gładką masę)
  9. Jeśli danie zdążyło trochę wystygnąć to można podgrzać je w garnku często mieszając


Puree maślane z nutą czosnku Przepis

Puree maślane z nutą czosnku Przepis

DODAJ KOMENTARZ