PUSZYSTA PIZZA Z KIEŁBASĄ


KATEGORIE
Obiady
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Pizza, tym razem puszysta a nie klasyczna włoska na bardzo cienkim cieście. Samo ciasto jest tradycyjne, ale rośnie dłużej i piecze się krócej.
Jak przy każdej pizzy o smaku decydują dodatki. Dziś po polsku - zwyczajna kiełbasa, a smak niezwykły ;)


SKŁADNIKI

Ciasto

3½ szklanki mąki pszennej

20 g drożdży

1 szklanka wody

¼ szklanki oleju rzepakowego

pół łyżeczki soli

2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej

Sos

3 ząbki czosnku świeżego

pół szklanki ketchupu

Nadzienie

2 szt. cebuli

1 łyżka masła

2 szt. kiełbasy

papryka Bell czerwona

6 plasterków salami

4 plasterki szynki tradycyjnej

1 szklanka sera żółtego

1 łyżka suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE

  1. Wysyp mąkę na stół i dodaj pozostałe składniki ciasta
  2. Wymieszaj i zagnieć aż ciasto będzie elastyczne
  3. Odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia
  4. W między czasie przygotuj sos: przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z ketchupem
  5. Oraz przygotuj dodatki
  6. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę
  7. Pokrój kiełbasę w plasterki a paprykę, salami i szynkę w dość małą kostkę
  8. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  9. Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj je na cienkie okrągłe placki
  10. Posmaruj sosem i ułóż na nich dodatki
  11. Na koniec posyp oregano i serem
  12. Odstaw pizze na 15 do 20 minut do wyrośnięcia
  13. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  14. Piecz 10 minut


Puszysta pizza z kiełbasą Przepis

Puszysta pizza z kiełbasą Przepis

DODAJ KOMENTARZ