RACUSZKI CEBULOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Jeżeli lubicie smażoną cebulkę czy krążki cebulowe to te racuszki również przypadną Wam do gustu. Zrobione z siekanej cebuli, bez miksowania, dzięki czemu czuć cebulę bardzo wyraźnie.
Smakują najlepiej podane na ciepło, od razu po zdjęciu z patelni, z ulubionym sosem. Mój faworyt do słodki sos chilli.


SKŁADNIKI

2 szt. cebuli

2 szt. jajek

50 g sera parmezanu

¼ szklanki bułki tartej

szczypta soli

1 szklanka oleju rzepakowego (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
366
18,3%
Bialko
5,7g
3,8%
Weglow...
5g
2,5%
Tluszcze
36,3g
60,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cebule pokrój w małe piórka. Smaż na oleju aż zmiękną (ok. 5 minut).
  2. Jajka zmiksuj z solą
  3. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj parmezan
  4. Parmezan i bułkę tartą wrzuć do jajek i wymieszaj. 
  5. Masę jajeczną wymieszaj z podsmażoną cebulą
  6. Odstaw ciasto na pół godziny żeby odpoczęło. 
  7. Na patelni dobrze rozgrzej szklankę oleju (musi wyraźnie skwierczeć po wrzuceniu odrobiny ciasta). 
  8. Wkładaj do oleju po łyżce masy. Smaż racuszki przez ok. 5 minut przewracając w połowie smażenia. 
  9. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu. 
  10. Podawaj z ulubionym sosem, np. słodkim sosem chilli. 


Racuszki cebulowe Przepis

Racuszki cebulowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ