RISOTTO CYTRYNOWO-KOPERKOWE Z KREWETKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Krewetki możecie podawać na wiele różnych sposobów - klasycznie z masłem i czosnkiem lub z sosem śmietanowym. Przepisy znajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl.
Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę pysznie.
Sprawdźcie sami jeżeli szukacie ciekawej i w miarę prostej propozycji na romantyczną kolację we dwoje - krewetki są uważane za afrodyzjak :)


SKŁADNIKI

14 szt. krewetek tygrysich (Black Tiger, mogą być mrożone)

120 g ryżu do risotto (arborio)

cebula (nieduża)

2 ząbki czosnku świeżego

100 ml wina białego wytrawnego

500 ml bulionu warzywnego

pół cytryny

2 łyżeczki masła

koperek (świeży)

2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
91
4,6%
Bialko
3,4g
2,3%
Weglow...
9,8g
4,9%
Tluszcze
3,4g
5,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Krewetki rozmroź w misce z ciepłą wodą. Ja zawsze kupuję te już obrane i gotowe do przyrządzenia - w przeciwnym wypadku trzeba się trochę napracować z ich oczyszczeniem (usunąć pancerzyki, głowy i jelita).
  2. Cebulę, czosnek i koperek drobno posiekaj.
  3. W średniej wielkości garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. 
  4. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę (nie dłużej żeby czosnek nie zrobił się gorzki).
  5. Wrzuć ryż, wymieszaj i smaż przez minutę. 
  6. Wlej białe wino i gotuj aż ryż je wchłonie.
  7. Powoli porcjami dolewaj bulion mieszając przez cały czas. Następną porcję dolewaj gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  8. Razem z ostatnią porcją bulionu dodaj krewetki. Gotuj przez około 3 minuty. 
  9. Zdejmij garnek z ognia, danie dopraw pieprzem
  10. Dodaj masło i wymieszaj. 
  11. Dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny i świeży koperek i dokładnie wymieszaj.   
  12. Podawaj od razu udekorowane plasterkami cytryny


Risotto cytrynowo-koperkowe z krewetkami Przepis

Risotto cytrynowo-koperkowe z krewetkami Przepis

Risotto cytrynowo-koperkowe z krewetkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ