ROGACZ - NALEWKA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.96)
Mimo, że nalewki są bardzo popularne w Polsce ta konkretnie jest dość rzadko spotykana.
Szkoda - jest łatwa do zrobienia i smakuje niezwykle. Owoce chleba świętojańskiego choć ich smak jest bardzo charakterystyczny przypominają nieco kakao.
Chleb świętojański (szrańczyn strąkowy) jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Teraz występuje w zasadzie w każdym kraju basenu Morza Śródziemnego.
Poza smakiem może zaoferować nam wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor nie posiadając za to żadnych elementów które mogą powodować alergię.
Od dawna uważa się, że ta nalewka ma wiele właściwości zdrowotnych: pomaga na trawienie, obniża cholesterol, działa jako antyutleniacz, a nawet działa przeciwbólowo i antybakteryjnie.


SKŁADNIKI

5 szt. owoców chleba świętojańskiego

0,70 l wódki

5 szt. ziaren kawy

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
230
11,5%
Bialko
0,5g
0,4%
Weglow...
5,6g
2,8%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Chleb świętojański opłukać i pokroić na małe kawałki (około 5mm)
  2. Wyrzucić pestki
  3. Włożyć owoce do litrowego słoika
  4. Dorzucić ziarenka kawy i zalać wódką
  5. Szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni (co 2 tygodnie można przemieszać)
  6. Po 6 tygodniach przeleć przez sitko z gazą do butelki
  7. Można konsumować ;)


Rogacz - nalewka z chleba świętojańskiego Przepis

Rogacz - nalewka z chleba świętojańskiego Przepis

DODAJ KOMENTARZ