ROLADA KASZTANOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 5)
Na fali kulinarnych słodkich eksperymentów przyszedł czas na roladę. I to nie byle jaką - nadzianą kremem kasztanowym na bazie mascarpone. W roladach ważne jest dobre upieczenie i przygotowanie biszkoptu - jeżeli się złamie wówczas niestety cała praca idzie na marne :( Dlatego biszkopt pieczemy duży, cienki i miękki a rolujemy go od razu po wyjęciu z pieca.
Kolejnym wyzwaniem jest krem - najlepiej delikatny ale jednocześnie odpowiednio zwarty by nie "wyjechał" z rolady po zawinięciu. Gdy już się z tym wszystkim uporamy otrzymujemy ciasto, które cieszy podniebienie i jest prawdziwą ozdobą stołu. Uwaga: roladę kroimy baaardzo ostrym nożem maczając go w szklance z wrzątkiem!


SKŁADNIKI

Ciasto

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka białego cukru

3 szt. jajek

13 szklanki wody

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

600 g puree kasztanowego (do kupienia np. w Almie)

300 ml śmietany kremówki 36%

250 g sera mascarpone

Polewa

100 g czekolady ciemnej 70-85%

120 ml śmietany kremówki 36%

100 g truskawek (lub innych owoców - do ozdoby)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
257
12,9%
Bialko
3,7g
2,4%
Weglow...
27g
13,5%
Tluszcze
14,8g
24,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do biszkoptu najlepiej nada się głęboka blacha piekarnikowa o wymiarach ok. 35 x 30 cm. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy
  4. Dodaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i wodę. Zmiksuj. 
  5. Ciasto wylej do przygotowanej formy, wyrównaj. 
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-17 minut.
  7. Od razu po upieczeniu zdejmij biszkopt na papierze z formy po czym przewróć go do góry nogami na czystą ściereczkę. Odklej papier z wierzchu. 
  8. Przykryj biszkopt czystym papierem, delikatnie zroluj w roladę, zabezpiecz żeby się nie odwinął i odstaw do ostygnięcia.
  9. Śmietanę ubij na sztywno. 
  10. Dodaj puree kasztnowe i ser mascarpone. Wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach (ale niezbyt długo!).
  11. Wstaw krem do lodówki żeby się zwarł.
  12. Ostygnięty biszkopt odwiń, nałóż krem po czym delikatnie zwiń biszkopt w rulon - nie przejmuj się jeżeli część kremu wypłynie, byle niezbyt dużo ;)
  13. Biszkopt wstaw do lodówki lub do zamrażarki jeżeli krem wyszedł ci dość płynny.
  14. W międzyczasie przygotuj polewę rozpuszczając w garnku czekoladę i śmietanę
  15. Dokładnie polej biszkopt polewą i udekoruj owocami. 
  16. Przed podaniem możesz wstawić ciasto na pół godziny do zamrażarki żeby było bardziej zwarte i łatwiejsze do pokrojenia. Przechowuj koniecznie w lodówce. 


Rolada kasztanowa Przepis

Rolada kasztanowa Przepis

DODAJ KOMENTARZ