RYDZE NA MAŚLE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 1.5)
Mleczaj rydz to zdecydowanie najsmaczniejszy grzyb rosnący w Polsce. Występuje od sierpnia do listopada, ale niestety z roku na rok coraz trudniej znaleźć go samemu w lesie. Na szczęście od czasu do czasu można trafić w sklepie na mrożone.
W Polsce najczęściej się je marynuje w occie, ale nic nie zastąpi smaku rydza po prostu smażonego na maśle jaki pamiętam z dzieciństwa.


SKŁADNIKI

14 szt. rydzy

4 łyżki masła

pół łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
121
6,1%
Bialko
2,6g
1,7%
Weglow...
3,6g
1,8%
Tluszcze
11,5g
19,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozpuścić masło
  2. Rydze dobrze umyć i dokładnie osuszyć (np. papierowym ręcznikiem)
  3. Obniżyć temperaturę patelni na tyle, żeby masło nie zaczęło się palić w czasie smażenia
  4. Położyć na patelni rydze kapeluszami do dołu i posolić
  5. Smażyć około 5 minut (kapelusze powinny być lekko zezłocone)
  6. Przewrócić grzyby na drugą stronę i posolić resztą soli
  7. Smażyć około 5 minut
  8. Po zdjęciu z patelni odstawić na chwilę żeby nie jeść gorących i polać masłem z patelni


Rydze na maśle Przepis

Rydze na maśle Przepis

DODAJ KOMENTARZ