RYDZE PO KATALOŃSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.86)
Czy wiecie, że rydze są przysmakiem nie tylko w Polsce ale też w Hiszpanii? W Katalonii są wręcz przysmakiem regionalnym, który ma swoje własne święto.
Jesienią rydze dalej można kupić tam w prawie każdym warzywniaku tak tanio jak i inne warzywa.
Ten sposób ich przygotowania wydobywa z nich pełnię smaku i aromatu. Dlatego właśnie będzie mało dodatków ;)


SKŁADNIKI

1 łyżeczka masła

12 szt. rydzy

3 ząbki czosnku świeżego

2 łyżki natki pietruszki

3 szczypty soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
41
2,1%
Bialko
3,2g
2,1%
Weglow...
5,5g
2,7%
Tluszcze
1,3g
2,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozpuść masło na patelni
  2. Dokładnie opłucz rydze i osusz je z nadmiaru wody
  3. Połóż je na patelni kapeluszami do dołu i smaż około 3 minut
  4. Zlej do naczynia żaroodpornego tłuszcz z patelni i przełóż grzyby
  5. Drobno posiekaj czosnek i natkę pietruszki
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg)
  7. Posyp rydze solą i czosnkiem
  8. Piecz około 20 minut i posyp pietruszką
  9. Piecz jeszcze około 10 minut


Rydze po katalońsku Przepis

Rydze po katalońsku Przepis

DODAJ KOMENTARZ