SŁODKI KURCZAK PO CHIŃSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.92)
Wariacja na temat dania z kuchni chińskiej - kurczak z warzywami i pędami bambusa z orientalnymi przyprawami na słodko.
Nietypowe połączenia smaku daje ciekawy efekt i z każdym kolejnym kęsem smakuje lepiej.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

2 szt. marchewek

2 szt. cebuli czerwonej

2 łyżki pędów bambusa

2 szczypty soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki ostrej papryki mielonej

szczypta imbiru mielonego

1 łyżka miodu

pół łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju arachidowego (jeśli nie macie można użyć innego do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Kurczaka pokroić w kostkę około 1 centymetra
  2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso
  3. Smażyć około 5 minut aż kurczak się lekko przyrumieni
  4. Marchewkę pokroić w plasterki a cebulę w łódeczki (kroimy cebulę na ćwiartki i rękami oddzielamy kolejne warstwy)
  5. Warzywa wrzucić do kurczaka
  6. Dodać przyprawy (imbir, sól, pieprz i paprykę) i wymieszać
  7. Dusić pod przykryciem około 10 minut
  8. Dodać pędy bambusa i smażyć około 5 minut
  9. Teraz wlać miód i dodać mąkę ziemniaczaną i bardzo intensywnie mieszać aż sos zrobi się jednolity i gęsty
  10. Danie można podawać samo lub z ryżem


Słodki kurczak po chińsku Przepis

Słodki kurczak po chińsku Przepis

DODAJ KOMENTARZ