SŁODKI SOS CHILI - WERSJA CZERWONA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4)
Jestem miłośnikiem ostrych sosów, więc ten w mojej kuchni jest klasyfikowany jako mało ostry ale mocno słodki. Pasuje do różnych dań z woka, do kanapek, sajgonek, dobrze się też sprawdza jako zamiennik ketchupu.
Jeśli lubicie tego typu sosy kupowane w sklepie, to warto przygotować wersję domową. Robi się dość szybko, a satysfakcja jest większa niż przyniesienie gotowego ;)


SKŁADNIKI

10 szt. papryki Cayenne

6 ząbków czosnku świeżego

1 łyżka świeżego imbiru

1 szklanka wody

1½ szklanki octu spirytusowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1½ szklanki cukru

2 łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
174
8,7%
Bialko
1,8g
1,2%
Weglow...
38,2g
19,1%
Tluszcze
2,2g
3,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Potnij drobno papryczki cayenne - nie wyrzucaj pestek
  2. Tak samo zrób z czosnkiem i imbirem
  3. Do blendera wlej wodę i ocet
  4. Dodaj cukier i sól
  5. Zmiksuj dokładnie sos (około 2 minut)
  6. Przelej go do garnka i zagotuj
  7. Dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj jeszcze około 15 minut
  8. Przelej do wyparzonych słoików lub butelek (jeśli chcesz je przechowywać dłużej to ustaw słoiki na zakrętce, owiń ręcznikiem i zostaw żeby się zassały)


Słodki sos chili - wersja czerwona Przepis

DODAJ KOMENTARZ