SŁODKO OSTRY SOS CURRY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.31)
Sos na bazie ketchupu z wyczuwalną nutą curry i chilli. Idealny jako dip do przekąsek i dań takich jak shoarma, gyros, kebap czy chrupiący panierowany kurczak.
Jeśli nie lubicie ostrych sosów wystarczy dodać mniej sosu sambal oelek niż w przepisie ;)


SKŁADNIKI

4 łyżki ketchupu

1½ łyżeczki sos sambal oelek

¼ szt. cebuli (średniej wielkości)

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

pół łyżeczki przyprawy curry

1 łyżeczka masła (miękkiego)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
96
4,8%
Bialko
2g
1,3%
Weglow...
17,1g
8,6%
Tluszcze
3,3g
5,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wlać ketchup, dodać sos sambal oelek i dobrze wymieszać
  2. Drobno posiekać cebulę
  3. Doprawić sos curry i papryką i wymieszać
  4. Dodać miękkie masło (można trochę podgrzać) i dokładnie rozprowadzić w sosie aż będzie jednolity
  5. Wsypać cebulę i lekko wymieszać


Słodko ostry sos curry Przepis

Słodko ostry sos curry Przepis

DODAJ KOMENTARZ