SŁONECZNA TARTA ZE ŚWIEŻYMI MORELAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 5)
Dlaczego słoneczna? Bo kojarzy się z latem, ciepłem i słodyczą sezonowych owoców - do tego w słonecznej kolorystyce :) Jak to bywa z tartami - przygotujecie ją bez większego wysiłku a zniknie w mgnieniu oka, zwłaszcza na leniwym, popołudniowym grillu :)
Przepis z Smaków życia.


SKŁADNIKI

Ciasto

200 g mąki pszennej

100 g masła (zimnego)

3 łyżki mleka 2% (zimnego)

szczypta soli

Nadzienie

10 szt. moreli

250 ml śmietany 18%

2 szt. żółtek

2 łyżki białego cukru

2 łyżki mąki pszennej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
182
9,1%
Bialko
3g
2%
Weglow...
19,5g
9,8%
Tluszcze
10,2g
17%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć i uformuj kulę (jest tym lepsze im szybciej zagnieciesz). Następnie owiń ją w folię aluminiową i włóż do lodówki na pół godziny. 
  2. Przygotuj formę do tarty o średnicy 27 cm. 
  3. Morele umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 
  5. W miseczce dokładnie wymieszaj widelcem śmietanę, żółtka, cukier i mąkę
  6. Dokładnie wyłóż formę ciastem (uważaj żeby nie zrobić dziur - ciasto musi być cienkie ale nie prześwitujące). 
  7. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem (dzięki temu upiecze się równo) po czym wstaw do piekarnika na 10 minut. 
  8. Ułóż na cieście morele wypukłymi stronami do dołu. 
  9. Na wierzch wylej masę śmietanową. 
  10. Wstaw do piekarnika na około 30 minut. Obserwuj ciasto - morele i masa powinny się przypiec ale nie przypalić. 
  11. Podawaj od razu na ciepło lub po ostygnięciu. 


Słoneczna tarta ze świeżymi morelami Przepis

Słoneczna tarta ze świeżymi morelami Przepis

Słoneczna tarta ze świeżymi morelami Przepis

DODAJ KOMENTARZ