SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z WARZYWAMI Sałatka śledziowa z warzywami KATEGORIE Przekąski Sałatki Ryby i owoce morza Kolacje Kuchnia rosyjska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.38)4 Beata@MilionSmaków Od kiedy pamiętam zawsze byłam "antyśledziowa" i omijałam szerokim łukiem potrawy z tą rybą. Próbując pierwszy raz tę sałatkę podeszłam do niej dość sceptycznie. Jednak już po pierwszym kęsie moje wątpliwości zostały rozwiane. Połączenie słonych filetów śledziowych idealnie współgra z gotowanymi warzywami (szczególnie z buraczkiem), jajkiem i majonezem. Dziękuję Agnieszko za przepis:) SKŁADNIKI 2 szt. filetów śledziowych1 cebula1 ziemniak (duży)2 szt. buraków2 szt. jajek150 ml majonezu50 g sera żółtegonatka pietruszki (opcjonalnie) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 122 6,1% Bialko 7,4g 4,9% Weglow... 6,6g 3,3% Tluszcze 7,3g 12,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 291 14,5% Bialko 17,6g 11,7% Weglow... 15,7g 7,9% Tluszcze 17,5g 29,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ugotować do miękkości ziemniaka i buraka oraz jajka na twardo. Filety śledziowe pokroić w mniejsze kawałki. Posiekać drobno cebulę, wymieszać z filetami i ułożyć na dnie naczynia, w którym przygotowujemy sałatkę. Całość posmarować majonezem. Zetrzeć na grubej tarce ugotowanego i obranego ziemniaka, po czym nałożyć kolejną warstwę majonezu. Tak samo postąpić z ugotowanym i obranym burakiem i znowu przełożyć majonezem. Kolejną warstwę sałatki tworzą ugotowane i pokrojone w małą kostkę jajka. Wierzch sałatki posypać startym serem i położyć ostatnią już warstwą majonezu (można pominąć którąś z warstw majonezu jeśli nie przepadamy za zbyt dużą jego ilością). Całość można posypać natką pietruszki. Przechowywać w lodówce.