SAŁATKA GYROS
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.92)
Niezawodny i prosty przepis na kolorową, letnią sałatkę - mieszanina świeżych warzyw z delikatnym mięsem z piersi indyka a'la gyros. Świetna propozycja na letni lunch.


SKŁADNIKI

200 g piersi z indyka

przyprawa do gyrosa (ja najbardziej lubię Galeo)

cebula czerwona

ogórek szklarniowy świeży

ketchup

150 g kukurydzy konserwowej (z puszki)

2 szt. pomidorów

majonez

pół kapusty pekińskiej

1 łyżeczka vegety natur

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
41
2%
Bialko
4,5g
3%
Weglow...
4,7g
2,3%
Tluszcze
0,7g
1,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso z indyka dokładnie myjemy i suszymy. Kroimy na paseczki i obtaczamy obficie w przyprawie do gyrosa.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Na dno miski wykładamy całe mięso tworząc równą warstwę.
  4. Na mięso wykładamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
  5. Na cebuli układamy warstwę pokrojonych w plasterki ogórków.
  6. Ogórki przykrywamy równomiernie warstwą ketchupu.
  7. Na ketchup wykładamy kukurydzę z puszki.
  8. Na kukurydzy układamy pokrojone w kostkę pomidory.
  9. Pomidory przykrywamy równą warstwą majonezu.
  10. Na wierzchu układamy pokrojoną drobno kapustę pekińską. Posypujemy łyżeczką vegety nature.

Smacznego!


Sałatka gyros Przepis

Sałatka gyros Przepis

Sałatka gyros Przepis

DODAJ KOMENTARZ