SAŁATKA LIGHT Z KASZĄ JAGLANĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.92)
Wspaniała, super zdrowa sałatka, która sama w sobie stanowi pełnowartościowe danie lub może być odżywczym dodatkiem do ryby czy mięsa. Jest to posiłek zarówno sycący jak i lekkostrawny, a więc idealny w codziennej diecie osób dbających o zdrowie.


SKŁADNIKI

120 g mieszanki sałat (np. rukoli, cykorii endywii, sałaty fryzyjskiej, sałaty lollo czerwonej, cykorii radicchio itp.)

50 g kaszy jaglanej

pół żółtej papryki

pół awokado

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki słonecznika

zioła prowansalskie

sól

pieprz czarny mielony

woda

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
226
11,3%
Bialko
3,1g
2,1%
Weglow...
12,6g
6,3%
Tluszcze
18,9g
31,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną podprażyć chwilę w suchym garnku, zalać wrzątkiem, przemyć i odlać wodę. Następnie ponownie zalać wrzątkiem w ilości dwukrotnie większej od ilości kaszy.
  2. Gotować kaszę do miękkości i wchłonięcia wody przez kaszę (około 20 minut). Jeśli kasza za szybko wchłonie wodę, dolać wrzątku.
  3. W międzyczasie wymieszać oliwę z przyprawami, włożyć do miski mieszankę sałat i zalać przyprawioną oliwą.
  4. Pokroić paprykę i awokado w kostkę i wymieszać z sałatami.
  5. Całość połączyć z ugotowaną, odsączoną i lekko ostudzoną kaszą jaglaną.
  6. Podprażyć chwilę ziarna słonecznika na suchej patelni i posypać gotową sałatkę.


Sałatka light z kaszą jaglaną Przepis

Sałatka light z kaszą jaglaną Przepis

DODAJ KOMENTARZ