SAŁATKA SOUTH BEACH Z TUŃCZYKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Nie jestem wielką miłośniczką sałatek ale mam kilka swoich ulubionych. Zdecydowanie preferuję te kolorowe, z dużą ilością warzyw i jednocześnie sycące.
W poniższym przepisie sycącym składnikiem jest tuńczyk z puszki w sosie własnym. Do tego miks zdrowych i smacznych warzyw: awokado, rzodkiewka, zielony ogórek, seler naciowy i sałata. Sprawdzi się jako lunch do pracy lub kolacja.


SKŁADNIKI

170 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym)

1 szklanka sałaty masłowej

13 szklanki awokado

13 szklanki rzodkiewki

13 szklanki świeżego ogórka szklarniowego

13 szklanki selera naciowego

4 łyżeczki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku świeżego

szczypta mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski włóż rozdrobnionego tuńczyka.
  2. Dodaj posiekane warzywa: sałatę, awokado, rzodkiewkę, ogórek i seler naciowy.
  3. W szklance przygotuj sos mieszając oliwę z 2 łyżkami soku z cytryny i drobno pokrojonym ząbkiem czosnku. Dopraw pieprzem.
  4. Jeżeli nie chcesz bardzo czosnkowego posmaku wlej sos do miski z sałatką przy użyciu sitka, które zatrzyma kawałki czosnku (wówczas przed przelaniem sos powinien trochę podstać, żeby "przeszedł" czosnkiem). 
  5. Całość wymieszaj.


Sałatka South Beach z tuńczykiem Przepis

Sałatka South Beach z tuńczykiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ