SAŁATKA Z BURAKA I JAJKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Zdrowa, lekka i przede wszystkim sycąca sałatka, która dobrze sprawdza się jako dodatek, ale też może być podana na kolację czy też lekki lunch.


SKŁADNIKI

4 szt. buraków

2 szt. jajek

1 opakowanie mieszanki sałat

1 opakowanie rzodkiewki

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół opakowania sera feta

pół szklanki szczypiorku

Sos

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

pół łyżeczki suszonego oregano

¼ łyżeczki suszonej bazylii

PRZYGOTOWANIE

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Dobrze wyszoruj buraki, zawiń je pojedynczo w folię aluminiową i włóż po piekarnika.
  3. Piecz około 45 minut w termoobiegu (przed wyjęciem warto wbić wykałaczkę, żeby sprawdzić czy są już miękkie)
  4. Po upieczeniu obierz je i pokrój w cienkie plasterki (takie około dwóch milimetrów).
  5. Gdy buraki bedą się piekły ugotuj jajka na twardo (po włożeniu do zimnej wody gotujemy je około 9 minut od zagotowania wody - pamiętajcie też, że warto jajka po ugotowaniu od razu zalać zimną wodą, żeby przestały się gotować w środku).
  6. Jajka po obraniu również pokrój w plasterki.
  7. Do miski (najlepiej szklanej - sałatka wtedy ładnie wygląda) włóż plasterki buraków.
  8. Następnie wsyp miks sałat.
  9. Dodaj jajka i rzodkiewkę pokrojoną w plasterki.
  10. Posyp solą i pieprzem a następnie na górę pokrusz ser feta i posyp całość drobno pociętym szczypiorkiem.
  11. W miseczce wymieszaj składniki sosu: oliwę, sok z cytryny, oregano i bazylię.
  12. Polej sosem tuż przed podaniem.


Sałatka z buraka i jajka Przepis

Sałatka z buraka i jajka Przepis

Sałatka z buraka i jajka Przepis

DODAJ KOMENTARZ