SAŁATKA Z GRUSZKĄ NASHI I RICOTTĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3)
Szybka i bardzo pożywna sałatka, która może posłużyć nam za lunch albo lekki obiad. Kremowy ser ricotta dobrze komponuje się tutaj z warzywami i orzeźwiającym smakiem nashi, który podkreśla niewielki dodatek mięty.


SKŁADNIKI

2 szt. gruszki nashi

1 opakowanie sera ricotta

1 szklanka rukoli

3 szt. pomidorków koktajlowych

1 łyżka mięty świeżej

2 łyżki orzechów nerkowca

Sos

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

1½ łyżki soku z cytryny (z połowy cytryny)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
109
5,5%
Bialko
3,8g
2,6%
Weglow...
10,1g
5,1%
Tluszcze
6,4g
10,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszaj w miseczce sok z cytryny, miód i oliwę
  2. Pokrój gruszki nashi na ósemki i wytnij z nich gniazda nasienne (czyli na pół i na pół i na pol ;) )
  3. Wyłóż na talerz rukolę a następnie nałóż na nią kulki ricotty (nakładaj łyżką z opakowania)
  4. Ułóż na tym kawałki gruszki skórką do dołu tak żeby utworzyły koło
  5. Na środku połóż przecięte na pół pomidorki koktajlowe
  6. Polej gruszki sokie z cytryny z miodem
  7. Całość posyp pokruszonymi orzechami nerkowca i kawałkami liści mięty


Sałatka z gruszką nashi i ricottą Przepis

Sałatka z gruszką nashi i ricottą Przepis

DODAJ KOMENTARZ