SERNIK CZEKOLADOWY Z AMARETTO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 5)
Sernik - klasyka kuchenna wśród ciast. Czy znacie kogoś, kto nie lubiłby serników? Ja nie. Jeżeli szukacie jakiegoś słodkiego "pewniaka" warto rozważyć właśnie sernik. A rodzajów jest naprawdę mnóstwo - od klasycznego, puszystego, po różne wariacje migdałowych, czekoladowych czy na zimno. Różne pomysły znajdziecie oczywiście na naszym blogu - wystarczy wpisać w wyszukiwarce "sernik".

Inspirację do ciasta, które prezentuję poniżej zaczerpnęłam z kuchni włoskiej. Spód przygotowałam na bazie ciasteczek amaretti a w przepysznym serowo-czekoladowym nadzieniu skrywa się nuta likieru amaretto. Co ważne - sernik nie jest trudny w przygotowaniu i zachowuje swój smak i aromat przez wiele dni.


SKŁADNIKI

Spód

80 g ciasteczek Amaretti

200 g herbatników zbożowych (np. Digestive lub innych zbożowych)

140 g masła

Nadzienie

400 g twarogu sernikowego zmielonego

225 g czekolady ciemnej 70-85%

300 ml śmietany 18%

110 g cukru trzcinowego

50 ml likieru amaretto

4 szt. jajek

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Polewa

100 g czekolady białej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
330
16,5%
Bialko
7,6g
5,1%
Weglow...
29,5g
14,7%
Tluszcze
20,1g
33,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie spodu ciasta:

  1. Spód okrągłej formy do ciasta o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem lub innym tłuszczem.
  2. W rondelku rozpuść masło.
  3. Ciasteczka zbożowe i amaretti rozgnieć w woreczku.
  4. Ciasteczka wrzuć do rondelka z masłem i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę wyłóż na spód formy, dobrze dociśnij i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni z funkcją termoobiegu.
  2. Ciemną czekoladę roztop w miseczce postawionej na garnku z wrzątkiem.
  3. W dużej misce zmiksuj twaróg z cukrem trzcinowym, mąką i aromatem waniliowym. Miksuj aż składniki się połączą (niezbyt długo).
  4. Stopniowo dodawaj jajka cały czas miksując a następnie roztopioną czekoladę, śmietanę oraz likier amaretto.
  5. Masę wyłóż na spód z ciasteczek.

Pieczenie:

  1. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
  2. Piecz przez 50-60 minut.
  3. Uwaga: warto pod formą podłożyć dużą blachę ponieważ podczas pieczenia z formy może wyciekać masło. 
  4. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw ciasto w środku aż wystygnie. Następnie wstaw sernik na 2 godziny do lodówki.

Dekorowanie:

  1. W miseczce postawionej na garnku z wrzątkiem roztop białą czekoladę.
  2. Udekoruj ciasto polewą. Możesz wykorzystać w tym celu foliowy woreczek z dziurką w rogu i wyciskać przez nią polewę malując wzorki.
  3. Do dekoracji możesz wykorzystać również ozdobny kolorowy cukier.


Sernik czekoladowy z amaretto Przepis

Sernik czekoladowy z amaretto Przepis

Sernik czekoladowy z amaretto Przepis

Sernik czekoladowy z amaretto Przepis