SERNIK FISTASZKOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 14
  • OCEŃ (średnia: 5)
Idealny sernik na okres jesienno-zimowy: sycący, ciężki, mięsisty, wyrazisty, z wyczuwalnym fistaszkowym posmakiem. Już niewielki kawałek zaspokoi ochotę na coś słodkiego w chłodny dzień.

Jest to ciasto inspirowane przepisem Nigelli Lawson


SKŁADNIKI

Spód

200 g herbatników zbożowych (pełnoziarnistych)

50 g orzeszków ziemnych

50 g masła (o temperaturze pokojowej)

Nadzienie

500 g twarogu sernikowego zmielonego

3 szt. jajek

3 szt. żółtek

200 g białego cukru

125 ml śmietany 12%

250 g masła orzechowego

Polewa

250 ml śmietany 12%

100 g czekolady ciemnej 70-85%

20 g cukru trzcinowego (jasnego)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
298
14,9%
Bialko
10,3g
6,8%
Weglow...
25,9g
13%
Tluszcze
17,6g
29,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
  2. Zmiksować w malakserze herbatniki, orzeszki i masło na spód ciasta.
  3. Gdy składniki się połączą przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy około 24-25 cm i wstawić do lodówki.
  4. W tym czasie przygotować nadzienie: zmiksować twaróg, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę, cukier i masło orzechowe na gładką masę.
  5. Wylać masę serową na schłodzony spód w tortownicy i piec około 50-55 minut (wierzch powinien być ścięty i suchy).
  6. Wyjąć sernik z piekarnika i zrobić polewę: kwaśną śmietanę wraz z czekoladą i cukrem trzcinowym podgrzać do połączenia składników. Rozprowadzić ją po wierzchu sernika i całość wstawić z powrotem do piekarnika na około 10 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika sernik ostudzić, po czym schłodzić w lodówce kilka godzin.


Sernik fistaszkowy Przepis

Sernik fistaszkowy Przepis

Sernik fistaszkowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ