SERNIK NA SPODZIE MARCHEWKOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 220 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.07)
Połączenie ciasta marchewkowego i sernika musi wyjść pysznie. Potwierdzeniem jest poniższy przepis. Nie za słodki, aromatyczny marchewkowy spód idealnie podkreśla smak śmietankowej masy serowej, a kremowa polewa z kwaśnej śmietany wraz z białą czekoladową posypką stanowi wspaniałe dopełnienie tej wyśmienitej kompozycji.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Inspiracją do stworzenia tego sernika był przepis z bloga Kwestia Smaku zmodyfikowany na moje potrzeby:)


SKŁADNIKI

Spód

250 g marchewek

50 g orzechów włoskich

20 g orzechów laskowych

150 g migdałów (zmielonych)

2 szt. jajek

60 g białego cukru

100 g masła (roztopionego)

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa serowa

500 g twarogu sernikowego zmielonego

250 g sera mascarpone

2 łyżki mąki ziemniaczanej

5 szt. jajek

60 g śmietany kremówki 36%

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki aromatu waniliowego

Polewa

100 g śmietany 12%

2 łyżki cukru pudru

15 g czekolady białej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
247
12,4%
Bialko
8g
5,4%
Weglow...
14,5g
7,2%
Tluszcze
17,6g
29,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach (drobno).
  2. Orzechy drobno posiekać.
  3. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
  4. Zmielone migdały wymieszać z cynamonem, sodą, cukrem waniliowym i przyprawą korzenną.
  5. W osobnym naczyniu ubić jajka do podwojenia objętości. Ubijając dalej dodawać stopniowo cukier, a potem roztopione masło.
  6. Do masy dodać startą marchewkę oraz orzechy i wszystko delikatnie wymieszać.
  7. Następnie dodać zmielone migdały z przyprawami i także delikatnie wymieszać.
  8. Całość wyłożyć do wysokiej tortownicy o średnicy około 26 cm (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).
  9. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. Po tym czasie ciasto ostudzić.
  10. Jajka do masy serowej zmiksować z cukrem pudrem.
  11. Twaróg i ser mascarpone wymieszać z mąką ziemniaczaną, następnie dodać ubite jajka, ekstrakt waniliowy i śmietankę. Wszystko delikatnie i krótko zmiksować lub wymieszać do połączenia składników.
  12. Masę wylać na upieczony spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze około 100 minut.
  13. Przed końcem pieczenia wymieszać kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i rozprowadzić polewę na serniku, po czym włożyć ponownie do piekarnika na jeszcze około 10 minut.
  14. Po ostudzeniu posypać ciasto startą białą czekoladą.
  15. Przed podaniem najlepiej włożyć sernik do lodówki na całą noc.


Sernik na spodzie marchewkowym Przepis

Sernik na spodzie marchewkowym Przepis

Sernik na spodzie marchewkowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ