SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA W MARYNACIE CURRY


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.36)
Moi rodzice robią rewelacyjne skrzydełka w miodzie i takie też u mnie pojawiają się najczęściej.
To drugi przepis, któremu udało się zająć miejsce na stałe w mojej kuchni jeśli chodzi o ten produkt - delikatne połączenie jogurtu i przyprawy curry sprawia że skrzydełka są wilgotne i mają bardzo ciekawy smak.


SKŁADNIKI

6 szt. skrzydełek kurczaka

Marynata

150 g jogurtu greckiego

1 łyżeczka przyprawy curry

2 ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj marynatę: połącz w misce jogurt naturalny, curry, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dobrze umyj skrzydełka i włóż je do marynaty - wymieszaj tak, żeby całe się nią pokryły i odstaw na minimum 15 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
  4. Wyłóż mięso na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika (nie wyrzucaj marynaty).
  5. Piecz w termoobiegu około 35 minut od czasu do czasu smarując skrzydełka marynatą, żeby nie wyschły.
  6. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. 
  7. Czy są gotowe można sprawdzić wykałaczką - powinna łatwo się wbijać i wychodzić czysta.


Skrzydełka z kurczaka w marynacie curry Przepis

Skrzydełka z kurczaka w marynacie curry Przepis

Skrzydełka z kurczaka w marynacie curry Przepis

DODAJ KOMENTARZ