SOS BARBECUE NA WHISKY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.21)
Sos BBQ to klasyka amerykańskiej kuchni. Ciężko sobie wyobrazić grillowanie bez tego sosu. W Polsce też jest już znany i lubiany.
Charakterystyczny smak - lekko ostry, lekko słodki z nutą przypraw i mocno wyczuwalnym pomidorem jest świetnym dodatkiem do mięs i kanapek.
Ta wersja to aromatyczny sos na bazie whisky.


SKŁADNIKI

50 ml whisky

2 szt. pomidorów

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki sosu worcestershire

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki musztardy sarepskiej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
119
6%
Bialko
1,2g
0,8%
Weglow...
8,8g
4,4%
Tluszcze
6,3g
10,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki
  2. Pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka (najlepiej z nieprzywierającą powłoką)
  3. W miseczce wymieszać pozostałe składniki i wlać do pomidorów
  4. Gotować na małym ogniu często mieszając
  5. Jak pomidory będą miękkie i zaczną się rozpadać to można zwiększyć temperaturę żeby szybciej odparowała woda
  6. Po tym jak sos przyjmie płynną i lekko gęstą konsystencję dolać whisky i dusić jeszcze około 5 minut


Sos barbecue na whisky Przepis

Sos barbecue na whisky Przepis

DODAJ KOMENTARZ