STEK FILET MIGNON Z ANGUSA W CUKRZE I ROZMARYNIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Rasa Aberdeen angus pochodzi z XVIII wieku i została wyhodowana w Szkocji. Do tej pory występuje tam powszechnie, ale jest też hodowana w Argentynie, USA i Kanadzie, oraz ostatnio w Polsce.
Ma wyjątkowe mięso z doskonałym marmurkiem tłuszczu, które jest wprost stworzone do steków na wyjątkowe okazji. Cięcie filet mignon to środkowa część polędwicy o grubości 5 centymetrów. Tak więc jest to najlepsza część jednego z najlepszych rodzajów wołowiny na świecie.
Tym razem przyrządzamy je w cukrze i rozmarynie - co daje mocno spieczoną warstwę na styku mięsa z patelnią i delikatny słodkawy posmak na zewnątrz nie naruszając jednocześnie czystego smaku wołowiny w środku steku.


SKŁADNIKI

stek filet mignon z Angusa (około 250g)

1 plasterek wędzonego boczku

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżka rozmarynu suszonego

3 łyżki cukru trzcinowego

oliwa z oliwek (do posmarowania patelni)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszaj w misce rozmaryn, cukier i pieprz
  2. Dokładnie natrzyj mięso z każdej strony mieszanką przypraw. Jeśli mięso jest lekko wilgotne to przyprawy się dobrze przykleją
  3. Owiń plasterek boczku dokoła steku (plasterek boczku powinien mieć akurat mniej więcej taką szerokość jak wysokość steku filet mignon)
  4. Owiń dokoła boczku nitkę bawełnianą i dobrze zwiąż
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  6. Rozgrzej mocno patelnię posmarowaną oliwą (bardzo cienką warstwą oliwy)
  7. Smaż stek po 3 minuty z każdej strony
  8. Następnie przełóż go do piekarnika (szybko, żeby nie stracił temperatury)
  9. Piecz bez przewracania około 7 minut w termoobiegu
  10. Po wyjęciu zawiń stek w folię aluminiową i daj mu odpocząć minimum 7 minut
  11. Po rozwinięciu z folii delikatniej przetnij nitkę i zdejmij ją z boczku. Boczek można zostawić ;)
  12. Dobry stek filet mignon ma mało tłuszczu, więc warto podać do niego odpowiednio dobrany sos. Na przykład sos serowo-szczypiorkowy (który wg mnie najbardziej pasuje), sos BBQ, czy doskonały do steków słodko-ostry sos pomidorowo-paprykowo-pietruszkowy. Jeśli nie przepadacie za sosami to podajcie stek z plasterkiem masła lub masła szałwiowego 


Stek filet mignon z Angusa w cukrze i rozmarynie Przepis

Stek filet mignon z Angusa w cukrze i rozmarynie Przepis

DODAJ KOMENTARZ