STEK Z JELENIA MARYNOWANY W BIAŁYM WINIE, ROZMARYNIE I CZERWONEJ PORZECZCE


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Stek z jelenia według niektórych jest zdecydowanie lepszy niż z wołowiny. No cóż, to kwestia gustu, ale trzeba przyznać, że steki z dziczyzny mają swoje miejsce na moim stole.
Najczęściej preferuje steki, które nie są marynowane, żeby lepiej czuć smak mięsa, ale odpowiednia marynata potrafi ten smak wzmocnić i uzupełnić.
W tym przypadku białe wino, rozmaryn i czerwona porzeczka doskonale spełniają to zadanie ;)
Uwaga: stek powinien się marynować dobę, ale jeśli wam się spieszy to 30 minut wystarczy jako minimum.


SKŁADNIKI

500 g mięsa z jelenia

1 szklanka wina białego wytrawnego

pół szklanki czerwonych porzeczek

2 łyżki rozmarynu suszonego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
107
5,3%
Bialko
14,1g
9,4%
Weglow...
2,6g
1,3%
Tluszcze
1,8g
3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dokładnie umyj polędwicę z jelenia
  2. Do miski wlej białe wino
  3. Dodaj rozmaryn rozkruszając go w palcach
  4. Wsyp porzeczki i lekko je rozgnieć widelcem
  5. Włóż mięso tak, żeby było przykryte marynatą
  6. Odstaw je - najlepiej na 24 godziny, ale można krócej. Po dniu marynowania mięso jest idealnie przesiąknięte smakiem porzeczek i ziół
  7. Jeśłi stek czekał w lodówce to należy go wyjąć około pół godziny przed smażeniem, żeby doszedł do temperatury pokojowej
  8. Rozgrzej mocno patelnię
  9. Połóż stek i smaż z każdej strony około 3 minut
  10. Następnie go posól i zawiń w folię aluminiową na 4 minuty


Stek z jelenia marynowany w białym winie, rozmarynie i czerwonej porzeczce Przepis

Stek z jelenia marynowany w białym winie, rozmarynie i czerwonej porzeczce Przepis

DODAJ KOMENTARZ