STEK Z JELENIA Z SOSEM CZEKOLADOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.83)
Stek z polędwicy jelenia sam w sobie jest wyjątkowym daniem, które nie co dzień trafia się na naszym stole. Dziś podamy go w nietypowym towarzystwie - sosu czekoladowego. Jeśli pomysł wydaje wam się dziwny - to dobrze - powinniście spróbować i przekonać się, że sos na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem octu idealnie podkreśla delikatny smak średnio wysmażonego jelenia. Wystarczy dobrać odpowiednie dodatki i mamy ucztę, która na długo zostanie w pamięci.


SKŁADNIKI

Mięso

400 g mięsa z jelenia (dwa plastry polędwicy)

pieprz czarny mielony (świeżo zmielony)

oliwa z oliwek (do smażenia)

sól

Sos

100 g czekolady ciemnej 70-85% (70% kakao)

2 łyżki oliwy z oliwek

1½ łyżki octu balsamicznego

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
250
12,5%
Bialko
18,5g
12,3%
Weglow...
8,8g
4,4%
Tluszcze
15,2g
25,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wyjmij mięso z lodówki na tyle wcześnie, żeby osiągnęło temperaturę pokojową (30 minut wystarczy). Jeśli trzymasz je zamrożone to najlepiej przełóż je dzień wcześniej do lodówki, żeby rozmroziło się powoli
  2. Rozgrzej mocno patelnię (upuszczona kropla wody powinna skwierczeć)
  3. Posmaruj mięso oliwą (najlepiej pędzelkiem)
  4. Smaż steki 4 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej strony (jeśli chcemy uzyskać stek średnio wysmażony)
  5. Po usmażeniu posyp mięso solą i pieprzem i zawiń w folię aluminiową na 4 minuty
  6. W rondelku połóż czekoladę i rozpuść ją na średnim ogniu ciągle mieszając
  7. Dolej oliwę i ocet i sól
  8. Mieszaj intensywnie aż wszystkie składniki się połączą
  9. Odwiń stek z folii i podawaj polany sosem z ulubionymi dodatkami


Stek z jelenia z sosem czekoladowym Przepis

Stek z jelenia z sosem czekoladowym Przepis

Stek z jelenia z sosem czekoladowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ