STEK Z KANGURA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.21)
Stek z kangura to wyjątkowe danie na wyjątkowe okazje - nie tylko dla miłośników steków. Niestety w Polsce ciężko dostać świeże mięso więc zadowolić się trzeba mrożonym.
W takim przypadku stek powinien być dobrze wysmażony (well done) co na pewno zasmuci miłośników wersji bardziej krwistych. Mimo to smak i tak jest wyśmienity.


SKŁADNIKI

400 g mięsa z kangura (2 grube plastry na kotlety)

2 łyżki masła

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
128
6,4%
Bialko
21,8g
14,6%
Weglow...
1,5g
0,7%
Tluszcze
6,8g
11,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli mamy zamrożone mięso z kangura to rozmrażamy je powoli. Na przykład dzień wcześniej przekładamy z zamrażarki do lodówki
  2. Mięso wyciągamy z lodówki minimum 1 godzinę przed przygotowaniem, żeby doszło do temperatury pokojowej. (Można na przykład wyjąć rano i przygotować danie po południu)
  3. Rozgrzewamy mocno patelnię i rozpuszczamy na niej masło 
  4. Mięso lekko rozgniatamy (nie rozbijamy) i kładziemy na patelnię jak masło będzie się już smażyć i delikatnie dociskamy, żeby równo się wysmażył
  5. Smażymy z każdej strony 7 minut (więcej niż stek z polędwicy wołowej)
  6. Przed podaniem posypujemy solą i pieprzem. Można też położyć trochę masła lub masła szałwiowego na górę steku


Stek z kangura Przepis

Stek z kangura Przepis

Stek z kangura Przepis

DODAJ KOMENTARZ