STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Nie ma doskonalszego dania mięsnego jak dobrze zrobiony stek z polędwicy wołowej. Nie trzeba wyszukanych dodatków by taki obiad był najlepszą chwilą dnia.
Wbrew powszechnym opiniom to danie nie tylko dla mężczyzn a stek wcale nie musi być krwisty.
Moim zdaniem najlepiej smakuje średnio wysmażony - brązowy na wierzchu i różowy w środku.


SKŁADNIKI

400 g polędwicy wołowej (2 plastry grubości około 3cm)

4 łyżki masła

sól (gruboziarnista)

pieprz czarny mielony (świeżo zmielony)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
265
13,2%
Bialko
25,1g
16,8%
Weglow...
0,1g
0%
Tluszcze
17,6g
29,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso na stek wyciągnąć z lodówki na około 1 godzinę przed smażeniem - tak żeby mu dać czas na dojście do temperatury pokojowej
  2. Obsypać steki gruboziarnistą solą na około pół godziny przed smażeniem - sól powinna się całkowicie rozpuścić (najczęstszy sposób przygotowania steku zakłada solenie tuż przed podaniem - ten stek będzie nieco inny)
  3. Na patelni mocno rozgrzać masło - steki smaży się w bardzo wysokiej temperaturze
  4. Stek smażyć 4 minuty z jednej strony i 3 minuty z drugiej strony
  5. Po zdjęciu z patelni zawijamy go na 4 minuty w folię aluminiową
  6. Podajemy posypany pieprzem i z łyżką masła na wierzchu (albo jeszcze lepiej z łyżką masła szałwiowego)


Stek z polędwicy wołowej Przepis

Stek z polędwicy wołowej Przepis

DODAJ KOMENTARZ