STEK Z REKINA SAUTE (ŻARŁACZ BŁĘKITNY)
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.85)
Rekin to głównie delikatne, białe mięso. Brak tłuszczu i ości powinien zachęcić wszystkich do spróbowania go chociaż raz. Mięso w smaku i konsystencji przypomina dobrej jakości tuńczyka.
Idealnie komponuje się z nim smak świeżej cytryny.


SKŁADNIKI

stek z rekina (około 300 g)

cytryna

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki świeżej bazylii

pół łyżeczki soli

szczypta mielonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli stek z rekina jest mrożony to najlepiej dzień wcześniej przełożyć do do lodówki
  2. Stek umyć i odsączyć wodę
  3. W misce lub głębokim talerzu wymieszać ze sobą 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, sok wyciśnięty z połowy cytryny i posiekaną łyżkę świeżej bazylii
  4. Zanurzyć stek w marynacie i polać go po wierzchu. Zostawić na 20 minut
  5. W tym czasie rozgrzać patelnię grillową i posmarować pozostałą oliwą
  6. Na patelni położyć 2 plasterki cytryny,na nich stek a na nim znowu 2 plasterki cytryny
  7. Grillować z każdej strony po 5 minut
Przepis zainspirowany przepisem z portalu gotujmy.pl


Stek z rekina saute (żarłacz błękitny) Przepis

Stek z rekina saute (żarłacz błękitny) Przepis

Stek z rekina saute (żarłacz błękitny) Przepis

DODAJ KOMENTARZ